Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Odborné exkurzie na výstavu o časoch Baťovcov v Bojniciach

Odborné exkurzie na výstavu o časoch Baťovcov v Bojniciach

E-mail Vytlačiť PDF

Za to, ako vyzerá Bojnický zámok, vďačíme grófovi Pálffymu. Málokto ale vie, že tento historický skvost vlastnili aj Baťovci. Známej obuvníckej firme patrili tiež miestne kúpele a okolité lesy.“ Tieto vety a ešte mnohé iné zaujímavé si vypočuli naši študenti 3. a 4. ročníka v rámci voliteľných predmetov. Zúčastnili sa v posledných dňoch exkurzie v Zámockej reštaurácii v Bojniciach s tématikou „Baťovský zámok“.

Z odborného výkladu pána Kližana sa dozvedeli o pôsobení T. Baťu na hornej Nitre, ale aj v iných regiónoch. Z jeho výkladu sa študenti dozvedeli, že firma Baťa vyrábala obuv v Partizánskom a na výrobu potrebovala veľké množstvo drevených kopýt a na ich výrobu množstvo dreva. A preto to boli práve Bojnice, ktoré mali najväčšie bohatstvo tejto suroviny.  Veľmi podrobne im pán Kližan vysvetlil aj systém „Baťovej školy práce“, princípy Baťovho riadenia, jeho podnikanie a najmä sociálne aspekty podnikania. Baťa využíval historickú budovu aj pre študentov svojej školy a jedným z odborov „Baťovej školy práce“ bol aj stolársky odbor, zriadený na bojnickom panstve.

Počas Baťovského obdobia zámok vyhorel a bol to v podstate aj koniec tejto éry. Po vojne majetok firmy štát znárodnil. Aj takéto informácie sme sa dozvedeli hlavne v „improvizovanom kine“, ktoré bolo súčasťou výstavy.

Celá odborná exkurzia bola doplnená výstavnými exponátmi, fotografiami, obrázkami, ukážkami „baťových topánok“,  starých „baťových reklám, materiálov a zaujímavých bannerov s textami. Zároveň bola doplnená 2 historickými pútavými videami v už spomínanom improvizovanom kine.

Naši študenti sa teda ponorili na hodinku do histórie a odniesli si cenné nielen ekonomické ale aj historické informácie zo svojho regiónu.

Tak sa teda navráťme sa do čias minulých, keď sa v Bojniciach používala obuv svetovej značky. Zámok kúpili od rodiny Pálffyovcov. 

  

Posledná zmena na Nedeľa, 01 Október 2023 16:26  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články