Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Rozhovor s lektorkou francúzskeho jazyka p. Marie – André Hochereau

Rozhovor s lektorkou francúzskeho jazyka p. Marie – André Hochereau

E-mail Vytlačiť PDF

 Rozhovor v slovenčine

Rozhovor vo francúzštine 

1. Pani Marie - André, odkiaľ pochádzate a ako sa Vám páči na Slovensku?

Pochádzam z mesta Toulouse, ktoré je krajským mestom regiónu Midi-Pyrénés. Tento región sa nachádza na severovýchode Francúzska. Podľa mňa je Slovensko prekrásna krajina : farby jesene mi pripomínajú tie, ktoré som videla v Kanade a klíma je rovnako príjemná ako u nás v Toulouse.

2. Aké je Vaše povolanie?

Som učiteľka na dôchodku. 18 rokov som učila prírodné vedy a taktiež som 22 rokov pracovala ako riaditeľka strednej školy.

 3. Čo Vás viedlo k rozhodnutiu prísť na Slovensko a venovať sa slovenským študentom?

Musím sa priznať, že som veľmi nepoznala strednú Európu, ale taktiež som mala vedomosť o tom, že je možné pomôcť pri výučbe francúzskeho jazyka, čo bolo pre mňa hlavnou motiváciou. Za účelom výučby francúzskeho jazyka v zahraničí som absolvovala v tomto odbore špecializované štúdium na Univerzite v Toulouse.

4. Máte so študentmi dobré skúsenosti? (či sú snaživí, či majú vôbec záujem)

 Študenti, s ktorými som sa tu stretla sú slušní, milí a zdá sa, že majú záujem o štúdium. Som veľmi šťastná, že som sem mohla pricestovať. Presvedčila som sa o tom, že slovenská a francúzska kultúra sú si veľmi blízke a že slovenských študentov môžeme skutočne nazvať aj študentmi európskymi.

5. Čo si sľubujete / Aké sú vaše očakávania od stretnutí so študentmi našej školy?

 Bola by som veľmi rada, keby sa študenti venovali viac francúzskemu jazyku, aby sa ním mohli v budúcnosti lepšie a ľahšie dorozumieť .

6. Ako oslavujete Vianoce u vás vo Francúzsku?

 Myslím si, že Vianočné sviatky oslavujeme podobne ako u Vás na Slovensku. Postavíme si vianočný stromček, deti dostanú darčeky od Ježiška, ktorého u nás nazývame Père Noël a rodina sa stretne okolo vianočného stola. Katolíci oslavujú Vianoce aj v kostole, kde sa poklonia Ježiškovi v jasliach a navštívia polnočnú omšu.

Ďakujem veľmi pekne.  

Mgr. Marianna Oravcová

1. Madame Marie - André, d´où venez – vous ? De quelle région? 

 Comment trouvez – vous la Slovaquie? Je viens de Toulouse, capitale de la région Midi-Pyrénés, qui est au S.W. de la France. Je trouve que la Slovaquie est un très beau pays: les couleurs de l’automne n’ont rien à envier à celles des forêts canadiennes et le climat actuel est aussi agréable qu’à Toulouse.

2. Quelle est votre profession, votre emploi ? 

Je suis retraitée de l’Education nationale: j’ai enseigné les sciences naturelles pendant 18 ans et j’ai dirigé des Etablissements secondaires pendant 22 ans.

3. Pourquoi vous vous êtes décidée à venir en Slovaquie et enseigner justement les étudiants slovaques ?

Parceque je ne connaissais pas l’Europe centrale et que je savais qu’ici on peut faire de l’aide à la Francophonie. J’ai d’ailleurs suivi une formation pour le faire à l’Université littéraire de Toulouse.

4. Comment trouvez – vous nos étudiants et les étudiant en général. Est – ce que vos expériences avec les étudiants son bonnes ( ceux – ci sont assidus, intéressés, industrieux, s´intéressent – ils aux langues?)

 Les étudiants que j’ai rencontré sont polis, aimables et semblent intéressés. Je suis heureuse d’être venue ici: je trouve que nos cultures se ressemblent beaucoup et que les Etudiants slovaques sont vraiment européens.

5. Quelles sont vos attentes des rencontres avec les étudiants de notre école ?

 Je souhaiterais que les étudiants travaillent davantage le Français pour pouvoir mieux communiquer avec moi.

6. Et encore une question curieuse: Comment célébrez – vous en France le Noël ?

Comment sont les us et coutumes de Noël en France ? Je crois qu’on le célèbre comme en Slovaquie avec un sapin de Noël, des cadeaux apportés par le Père Noël pour les enfants et un repas en famille. Pour les Catholiques, il y a aussi la crêche et la Messe de minuit.

Merci bien.  

Mgr. Marianna Oravcová

Posledná zmena na Pondelok, 29 November 2010 15:34  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články