Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Filmový festival Jeden svet prináša príbehy z celého sveta

Filmový festival Jeden svet prináša príbehy z celého sveta

E-mail Vytlačiť PDF

Jubilejný piaty ročník sa začne už v pondelok 12. marca reprízou najúspešnejších filmov uplynulých ročníkov. Pripomenieme si Arsy-Versy, Príbehy z Jodoku aj Kongo – hlboké ticho. „Takisto aj film Berkat a Maršo, ktorý je úzko spojený so vznikom nášho občianskeho združenia Berkat, ktoré festival organizuje“ dopĺňa riaditeľ festivalu Ivan Sýkora.

Utorkový program má zaostrené najmä na Afriku a rôzne rozmery tamojších problémov všetkého druhu. Veľmi silné a pozitívne je svedectvo dokumentárneho portrétu o dievčati Thembi, ktorá má síce AIDS, ale to jej nezabraňuje žiť plnohodnotný život a pomáhať iným. Dva filmy v utorkovom programe priamo prepájajú zodpovednosť nás ako konzumentov – či už ide o hľadanie kúska pralesa v Latinskej Amerike, ktorý si filmár „kúpil na diaľku“ alebo o krv, ktorá je aj v našich mobiloch a kvôli ktorej sa chce dánsky dokumentarista opýtať pár otázok manažérov korporácii či priamo baníkov v konžských doloch na koltán.

Osobné skúsenosti z činnosti na africkom kontinente nám priblížia hostia z Erka a Dobrej Noviny. Korupciu v Rumunsku, obchod s ľuďmi, rugbistky v Iráne ale aj silný príbeh chlapca s Downovým syndrómom. Túto rozmanitú ponuku dopĺňa hosť, fotograf Alan Hyža, ktorého cestovateľská minulosť má ešte širší záber ako program v stredu.

Na situáciu Rómov nielen na Slovensku zaostríme vo štvrtok. „Napríklad film Nech sa páči poďte ďalej z dielne Človeka v ohrození ukazuje všetky rozmery práce v rómskych komunitách,“ vyberá z programu dobrovoľníčka Ivana Rybanská. Ďalšie skúsenosti z terénu divákom predstaví diskutér, terénny pracovník organizácie Člověk v tísni Slovensko Andrej Gliganič. Tradične sa na festivale v Prievidzi zastaví aj fotoreportér Andrej Bán, tentokrát rovno po ceste do Afganistanu.

Dokumenty o Afganistane v piatok dopĺňajú filmy o ľudských právach v súčasnom Rusku a Bielorusku. Pre najvytrvalejších je ako stvorená sobota a už tradičný filmový maratón. Počas neho budú premietnuté aj najnavštevovanejšie filmy bratislavského festivalu – V mene rodiny o vraždách zo cti, ktoré sú realitou života mladých moslimiek v Kanade alebo zásadný film Proti prúdu o politických väzňoch v Barme.

„Tohtoročný festival uzavrieme s pozitívnym odkazom,“ pripomína Ivan Sýkora „Záverečným filmom totiž bude Občan Havel. Chceli by sme si spolu s divákmi pripomenúť tohto veľkého človeka a jeho myšlienky.“ Filmový festival Jeden svet v Prievidzi prebehne 12. až 17. marca 2012 v Dome kultúry v Prievidzi. Okrem projekcií pre verejnosť sa uskutočnia aj doobedňajšie premietania pre školy. Súčasťou podujatia budú aj sprievodné výstavy: karikatúry od “Barmského Shootyho” - Harn Laya a Alan Hyža prinesie foto portréty ľudí z príbehov, ktoré poznáte z NotaBene. Záštitu nad festivalom prevzala primátorka mesta JUDr. Katarína Macháčková.

Posledná zmena na Pondelok, 27 Február 2012 10:03  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články