Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Predvianočný Európsky parlament

Predvianočný Európsky parlament

E-mail Vytlačiť PDF

V pondelok 9.12.2013 sa niekoľko desiatok študentov a ich učiteľov z celého Slovenska vybralo na pozvanie europoslanca Petra Šťastného na takpovediac exkurziu do Štrasburgu. Z našej školy – Obchodnej akadémie Prievidza - bolo 11 študentov. Keďže som bola medzi nimi, myslím si, že dokážem svoj subjektívny názor vyjadriť v niekoľkých odsekoch.

V prvom rade musím hneď od začiatku skonštatovať, že tento výlet hodnotím veľmi pozitívne. Cesta do Štrasburgu trvala niekoľko hodín, no to bol, aspoň pre mňa, pozitívno-negatívny faktor. Taká dlhá cesta bola totiž náročná a vyčerpávajúca, ale prechádzali sme cez viacero krajín, konkrétne okrem Slovenska a cieľovej destinácie Francúzska aj cez Nemecko a Rakúsko. Počas cesty sme totiž mohli cez okno autobusu pozorovať krajinu, a tá bola teda fascinujúca, aspoň pre mňa. Snehom pokryté pohoria, rovné lúky, dokonca vodné plochy. No a cesty boli na počudovanie všade bez dier!

Bývali sme v Nemeckej časti mesta, mestečku Kehl Kork, aj keď naším skutočným cieľom bola francúzska časť Štrasburgu. Týmto spôsobom sme sa oboznámili hneď s dvoma kultúrami. Navyše sme si mali možnosť otestovať naše jazykové zručnosti. Hlavne v mojom prípade to bol trošku problém, pretože zatiaľ čo v Nemecku hovorili snáď všetci ľudia, s ktorými som prišla do styku, po anglicky, vo Francúzsku to bolo náročnejšie. Tým som sa počas 3 dní v zahraničí presvedčila, že jeden cudzí jazyk nestačí a len samotná angličtina vás nespasí!

Samotné mesto je sčasti kusom histórie, pretože mnohé budovy majú, skôr ako moderný vzhľad, práve nádych minulých storočí. Hneď na druhý deň sme si stihli, spolu s našou sprievodkyňou a zároveň asistentkou pána poslanca Šťastného Evou Ohrablovou, pozrieť časť mesta, ktoré sme si neskôr pozreli aj z vody. Práve plavba na vyhliadkovej lodi bola pre mňa z kategórie „po prvý raz“ a musím skonštatovať, že to bol skvelý zážitok.

Potom sme však mesto spoznali aj z inej ako historickej stránky – práve v tomto období sa tam, podobne ako v iných mestách, konali predvianočné trhy. Výzdoba mesta bola v tomto čase bohatá a uchvacovala na každom kroku.

A potom prišla tá edukačná časť výletu – návšteva významných európskych inštitúcií. Prvou zastávkou bol Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Najskôr sme boli prostredníctvom krátkeho filmu oboznámení s tým, aké druhy prípadov ESĽP rieši. Stretli sme sa so sudcom za Slovenskú republiku, pánom Jánom Šikutom. Práve on nás lepšie oboznámil s fungovaním súdu, s osobnou históriou v rámci súdnictva a ďalšími vecami, ktoré možno inšpirovali niektorých študentov na kariéru v tejto oblasti. Nakoniec nástupca pána sudcu v ESĽP je témou dnešných dní v našich médiách.

Večerný program bola spoločná večera s pánom poslancom Šťastným. Postupne sa prihovoril všetkým skupinám študentov. Neformálne oblečený, vysmiaty si prisadol, rozprával o svojom postavení v rámci Európskeho parlamentu, o súčasnej situácií na Slovensku, o svojich osobných názoroch.

Na tretí deň sme sa dostali do Európskeho parlamentu v Štrasburgu, kde sme sa opäť oboznámili s jeho fungovaním a po druhýkrát sme sa stretli s pánom Petrom Šťastným. Tu sa už predstavil v „outfite“ europoslanca – oblek, kravata – no proste fešák. Potom sme mali možnosť sa pozrieť na chod parlamentu na vlastné oči, čo bola pre mňa najzaujímavejšia časť celého výletu. Náhoda nás dostala k diskusnému príspevku nášho ďalšieho zástupcu v európskych inštitúciách – eurokomisára SR Maroša Ševčoviča. Diskutoval v angličtine, ale predsa „všetci“ vieme, že eurokomisár zastupuje na zasadnutiach Európsku komisiu a nie vlastný štát. V pléne síce bolo poslancov prítomných iba zopár, no ako sme sa dozvedeli predtým, je to bežná prax. Nehlasovalo sa totiž o žiadnom návrhu, ani sa nepreberali záležitosti týkajúce sa celého parlamentu, ale iba časti poslancov, teda tých, ktorí boli prítomní. Poslancom v parlamente sekundovalo veľké množstvo simultánnych tlmočníkov, ktorí prekladajú slová poslancov do všetkých 24 oficiálnych jazykov EÚ.

Nakoniec by sa patrilo zhrnúť aj mínusy, no na(ne)šťastie si momentálne nemôžem na žiadne spomenúť. Keďže výlet v sebe zahŕňal viaceré zložky ako kultúru, históriu, jazyk a aj štipku politiky, jednalo sa vlastne o akúsi formu interaktívneho vzdelávania, a snáď si to nikto z nás ani len neuvedomil. Preto dávam tomuto výletu celkové hodnotenie 9,5/10, aj to iba preto, že na dokonalosť neverím. Kristína Ištvániková, 2.B, Obchodná akadémia Prievidza

Posledná zmena na Utorok, 17 December 2013 07:39  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články