Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Dvakrát preložená, ale konečne realizovaná pocta drotárstvu

Dvakrát preložená, ale konečne realizovaná pocta drotárstvu

E-mail Vytlačiť PDF

Dňa 9. júna 2021 sme sa zúčastnili malej školskej oslavy na počesť zápisu Drotárstva a jeho tradícii na reprezentatívny Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, ktorý sa uskutočnil v roku 2019. Drotárstvo sme oslavovali formou tvorivej dielne pod vedením Tibora Bartoša z Nedožier – Brezian, ktorý sa drotárstvu venuje už 7 rokov. 

V úvode nám pán Bartoš v krátkosti predstavil históriu drotárstva a jeho tradície. My sme zatiaľ obdivovali jeho krásne výrobky, a popri tom sme si potrápili hlavy nad drôteným hlavolamom. Po krátkom úvode do histórie nám pán Bartoš predviedol ukážku ťahania drôtu. A my niektorí odvážnejší sme si to vyskúšali...

A potom to začalo! Skutočná tvorivá dielňa. Asi 12 sme sa nasúkali do nášho altánku a prešli sme k vlastnej tvorbe ozdôb z medeného drôtu. Mali sme na výber -  medený prsteň alebo prívesok v tvare srdiečka. Väčšina z nás si vybrala prstienok zdobený malou perličkou. Pri jeho tvorbe sme si precvičili jemnú motoriku prstov a zistili sme, že byť dobrým drotárom si vyžaduje veľa zručnosti aj trpezlivosti. Po takmer hodinovom zapletaní medených drôtikov sme boli s výsledkami svojho úsilia spokojní. Ruku každého z nás zdobil medený prstienok. A páčili sa nám aj dve srdiečka, ktoré si sama vytvorila naša spolužiačka. Bol to príjemne strávený čas. 

Sme radi, že sme aj my mohli takýmto spôsobom osláviť kultúrny odkaz našich predkov – drotárstvo a kroje nás veru uchvátili. Veríme, že sa podobnej aktivity zúčastníme aj nabudúce. 

Simona Hanusová, Petronela Janáčová

 


Posledná zmena na Piatok, 11 Jún 2021 10:58  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články