Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Ďalšia návšteva Európskeho parlamentu

Ďalšia návšteva Európskeho parlamentu

E-mail Vytlačiť PDF

Žiaci našej školy viac rokov komunikujú, ale aj spolupracujú so slovenskými europoslancami. Dlhodobá je naša spolupráca s pánom Petrom Šťastným. Podporil naše aktivity, okrem iného, v súvislosti s Dňom Európy. Dva krát navštívil našu školu. No najväčšou odmenou za aktivity v škole je jeho pozvanie na sponzorovanú návštevu do Štrasburgu a Európskeho parlamentu. Naši žiaci ju už absolvovali šesť krát.

Nedávno sme mali v škole besedu na tému Európska únia, prednášala nám europoslankyňa Katarína Neveďalová. Tu sme získali pozvanie na návštevu Európskeho parlamentu v Bruseli, neoficiálne nazývaneho ako „hlavné mesto Európy, aj my. V nočných hodinách sme autobusom odchádzali z Bratislavy.

„Účastníci zájazdu“ boli žiaci stredných škôl a študenti - vysokoškoláci z rôznych kútov Slovenska. Nasledujúci deň sme dorazili do Bruselu do hotela Ramada. Pre nabitý program sme si len stihli zložiť kufre, osprchovať sa a do hodiny sme mali byť pripravení na prehliadku mesta. Vyložili nás v centre mesta, kde sme mali niekoľko hodín na prehliadku mesta. Najprv sme sa zastavili pri fontáne Manneken Pis - čúrajúceho chlapca, známeho symbolu Bruselu, ktorí bol o dosť menší ako som si ho predstavovali. V meste bolo množstvo nádherných pozlátených budov, rôzne kostoly a katedrály, zaujímavé stavby . Prechádzali sme sa po uliciach, zastavovali sa takmer na každom kúsočku vrátane obchodíkov, kde predávali belgické wafle a hlavne čokoládu. Po príchode domov sme ľutovali, že sme jej nezobrali omnoho viac. Krásne je Grand Place – obdivuhodné hlavné námestie s barokovými cechovými domami, populárnymi kaviarňami a reštauráciami. Je považované za najpôvabnejšie námestia na svete. Od roku 1998 námestie figuruje na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Po večeri sme sa presunuli do hotela kde sme mali ešte voľnú debatu s pani europoslankyňou Neveďalovou. Ráno sme zistili že máme klimatizované izby a podaktorí skoro zamrzli, lebo si znížili teplotu na 16° C. Náš pobyt v hoteli sa hneď po raňajkách aj skončil, zbalili sme kufre a okolo deviatej vyrazili do Európskeho parlamentu, Parlamentária a Atómia. V parlamente sme debatovali o fungovaní EÚ, o sídlach EÚ, o tom ako funguje parlament, o povinnostiach a harmonograme europoslancov. Po skončení besedy sme sa presunuli do Parlamentária. Tu sa deti i dospelí môžu dozvedieť viac o inštitúcii, ktorá ich zastupuje a to novým a príjemným spôsobom. Je to vlastne ako interaktívne múzeum o tom ako vznikla EÚ od začiatku až po dnes. Dynamické a interaktívne audiovizuálne obrazovky sú sprievodcami na ceste európskej integrácie a jej vplyvu na náš každodenný život. Centrum pokrýva všetkých 24 úradných jazykov Európskej únie a vstup je zdarma. Atómium vyzerá na prvý pohľad ako pospájané molekuly. Je to 165 biliónta zväčšenina bunky železného kryštálu, postavená v roku 1958 pri príležitosti medzinárodnej výstavy EXPO ’58. Je dodnes jednou z najpopulárnejších bruselských atrakcií. Vnútri sme sa posúvali z najvyššej molekuly pohyblivými schodmi so svetelnými efektmi. Keďže fúkal silný vietor celé Atómium sa hýbalo a prevracal sa z toho žalúdok. Bol z neho pekný výhľad na záhradu symbolizujúcu Minieurópu - park, v ktorom je vystavených viac než 300 zmenšených modelov významných európskych stavieb.

Výlet do Bruselu nám všetkým priniesol nové informácie. Ostali pekné spomienky a spoznanie ďalšej časti sveta. Netešili sme sa na cestu domou. Po prvé bola dlhá a po druhé v Bruseli by sme asi ostali aj dlhšie. Nikola Cvešperová 2.B a Filip Štancel 2. A Obchodná akadémia Prievidza

Posledná zmena na Štvrtok, 27 Február 2014 11:50  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články